Inzulín v životě seniora s diagnózou diabetes mellitus - Rejfková, Eva; Macková, Marie, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
Diplomová práce se věnuje seniorům s diagnózou diabetes mellitus, kteří jsou léčeni inzulinoterapií a denně si v domácím prostředí aplikují inzulín. Práce je členěna do dvou hlavních celků. První část je zaměřena na základní teoretické poznatky o onemocnění diabetes mellitus se zaměřením na podkapitoly hypoglykémie, inzulín, aplikační pomůcky a edukace. V druhé části jsou vyhodnoceny výsledky kvantitativního průzkumného šetření provedeného u diabetiků - seniorů v diabetologických ambulancích v Kolíně, Kutné Hoře a Prostějově. Průzkum byl zaměřen na otázky týkající se obav diabetiků - seniorů z aplikace inzulínu, na roli a vliv rodiny pacienta v této problematice a na přínos edukace a edukačních materiálů na odstranění obav z inzulinoterapie u seniorů.
This work is focused on seniors with diabetes mellitus treated by insulin applied at home. It is divided into two main parts. First part focuses on basic theoretical knowledge about diabetes mellitus, focusing on hypoglycemia, insulin, application tools and education. In the second part assessed the results of quantitative exploratory survey conducted in diabetes - Diabetes in elderly out patients in Kolin, Kutna Hora and Prostejov. The survey focused on issues of concern to diabetic patients - the elderly from insulin delivery, the role and influence of patient's family in this issue and the benefits of education and educational materials to address concerns of insulin therapy in the elderly.
Vedoucí práce: Marie Macková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: diabetes mellitus -- terapie; inzulin -- terapeutické užití; senioři; older people; Diabetes Mellitus; Insulin; diplomové práce