Inzulín v životě seniora s diagnózou diabetes mellitus - Rejfková, Eva (2011)
Diplomová práce se věnuje seniorům s diagnózou diabetes mellitus, kteří jsou léčeni inzulinoterapií a denně si v domácím prostředí aplikují inzulín. Práce je členěna do dvou hlavních celků. První část je zaměřena na základní teoretické poznatky o onemocnění diabetes mellitus se zaměřením na podkapitoly hypoglykémie, inzulín, aplikační pomůcky a edukace. V druhé části jsou vyhodnoceny výsledky kvantitativního průzkumného šetření provedeného u diabetiků - seniorů v diabetologických ambulancích v Kolíně, Kutné Hoře a Prostějově. Průzkum byl zaměřen na otázky týkající se obav diabetiků - seniorů z aplikace inzulínu, na roli a vliv rodiny pacienta v této problematice a na přínos edukace a edukačních materiálů na odstranění obav z inzulinoterapie u seniorů.