Odlišnosti v komunikaci a v přístupu k seniorům - Bystřická, Jana (2011)
Diplomová práce „Odlišnosti v komunikaci a v přístupu k seniorům“ je výzkumně průzkumnou prací. Obsahuje dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá charakteristikou stárnutí a péčí o seniora v historii. Dále popisuje komunikaci, její význam v profesi sestry a použití u vybraných skupin seniorů. Praktická část zpracovává a vyhodnocuje informace dotazníkového šetření. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů. Práce je příspěvkem ke zmapování spokojenosti seniorů s komunikací ze strany sester. Zjišťuje, zda sestry dodržují specifické odlišnosti seniorského věku v komunikaci, nejčastější příčinu nespokojenosti seniorů a jejich představu ideální komunikace. Tyto poznatky byly zjišťovány na základě dotazníkového šetření, které probíhalo v Městské nemocnici v Hustopečích u Brna.