Free-form technologie výroby brýlových čoček - Štrofová, Aneta (2011)
Cílem této bakalářské práce je shrnutí a přehled free-form technologie výroby brýlových čoček. Na začátku práce je popsán historický vývoj, materiály používané k výrobě brýlových čoček a jejich vlastnosti. Při pojednávání této tematiky je nutno se zmínit o různých technologických způsobech výroby brýlových čoček. Hlavní část práce popisuje rozdělení výrobní technologie, její význam a využití. Zmíněny jsou i stroje sloužící k výrobě čoček pomocí free-form technologie a její kontrolní zařízení.