Typy refraktometrů - Nevřivá, Hana (2011)
Bakalářská práce je zaměřena na typy refraktometrů. První kapitola se zabývá veličinami potřebnými k pochopení principu refraktometrů. Poté jsou zmíněny možnosti měření indexu lomu. V dalším oddíle jsou uvedeny refraktometry založené na metodě měření mezních úhlů a interferenční refraktometry. Obecným vlastnostem refraktometrů je věnována další část práce. Poslední kapitola je zaměřena na oční refraktometry a jejich kombinaci s dalšími přístroji.