Vývoj optických členů pro korekci ametropických presbyopů, jejich optické principy, správná centrace současných multifokálních čoček - Laťáková, Kamila; Skrbek, Matěj, 1984-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Tato práce se zabývá metodami korekce pro ametropické presbyopy. Zaměřila jsem se na konzervativní metody korekce pomocí brýlových a kontaktních čoček, které jsou i dnes nejčastějšími metodami korekce. Úvodní část práce nejprve popisuje, co je to ametropie,její dělení až po vznik presbyopie. V další části práce jsou podrobně popsány jednotlivé typy brýlové korekce včetně jejich výhod, nevýhod a způsobu centrace. Poté následují možnosti korekce prostřednictvím kontaktních čoček.
This work deals with methods of correction for ametropic presbyopic.I focused on conservative methods of corrections with spectacles and contact lenses, which are now most frequent method of correction. The first part of the work first describes what it's ametropia, its division until the creation of presbyopia. The next part of the work describes in detail the various types of spectacle correction, including their advantages, disadvantages and methods of centration. Then follow the methods of correction through contact lenses.
Vedoucí práce: Matěj Skrbek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: ametropie; brýlové čočky; kontaktní čočky; presbyopie; refrakční vady; Contact Lenses; Presbyopia; Refractive Errors; bakalářské práce