Vývoj optických členů pro korekci ametropických presbyopů, jejich optické principy, správná centrace současných multifokálních čoček - Laťáková, Kamila (2011)
Tato práce se zabývá metodami korekce pro ametropické presbyopy. Zaměřila jsem se na konzervativní metody korekce pomocí brýlových a kontaktních čoček, které jsou i dnes nejčastějšími metodami korekce. Úvodní část práce nejprve popisuje, co je to ametropie,její dělení až po vznik presbyopie. V další části práce jsou podrobně popsány jednotlivé typy brýlové korekce včetně jejich výhod, nevýhod a způsobu centrace. Poté následují možnosti korekce prostřednictvím kontaktních čoček.