Anomaloskop a další možnosti vyšetření barvocitu - Kiliánová, Lenka; Kopáčová, Pavlína; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Bakalářská práce s názvem Anomaloskop a další možnosti vyšetření barvocitu se zabývá oblastí vnímání barev. Čtenářům vysvětluje, jakým způsobem vzniká barevný vjem a udává faktory, které jeho vznik ovlivňují. Práce dále obsahuje rozdělení poruch barvocitu a jejich výskyt. Největší část práce je věnována vyšetřování barvocitu. Jedna kapitola se věnuje anomaloskopu, jeho principu a jednotlivým typům, které byly v průběhu let sestrojeny. Následující kapitola zahrnuje široké spektrum dalších testů a přístrojů, pomocí kterých je možno vyšetřit barvocit a odhalit jeho skryté poruchy. V posledních kapitolách se věnuji současným možnostem korekce poruch barvocitu a to pomocí brýlových skel a kontaktních čoček, a dále problematice výběru zaměstnání.
Bachelor thesis titled Anomaloscope and other methods of testing color vision is concerned with area of color perception. The readers are explained what generates a color perception and indicates the factors that influence its formation. This piece of work also includes the distribution of color vision deficienty disorders and their incidence. The largest part is devoted to the investigation of color perception. One chapter is devoted to anomaloscope, its principles and types, which were constructed over the years. The following section includes a wide range of other tests and instruments by which it is possible to investigate color vision and reveal its hidden faults. The last chapter concentrates on the ability to correct color vision defects by means of spectacle lenses and contact lenses, and the issue of job selection.
Vedoucí práce: Pavlína Kopáčová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: anomaloskop; testy barvocitu; vidění barevné; anomaloscope; Color Perception Tests; Color Vision; bakalářské práce