Historie a metodika měření zrakové ostrosti pomocí optotypů - Hanulíková, Gabriela (2011)
Bakalářská práce Historie a metodika měření zrakové ostrosti pomocí optotypů je členěná do osmi oddílů. První kapitola se obecně zabývá pojmem zrakové ostrosti, jejím vývojem a rozdělením. Druhá část je věnována hlavním faktorům ovlivňující zrakovou ostrost-anatomické stavbě lidského oka, refrakčním a fyziologickým vadám. Ve třetím oddíle je definován pojem světlo, fyzikální veličiny a zákony s ním související. V následující kapitole je popsán historický vývoj vyšetřování zrakové ostrosti od starověku, kdy hvězdná obloha a hořčičná semena sloužila lidem k ověření jejich kvality vidění, přes zlomové devatenácté století, které je právem nazýváno jako Zlatý věk oftalmologie, po druhou polovinu století dvacátého, která je spjatá se vznikem nejnovějšího typu optotypů-ETDRS. Pátá kapitola se zabývá metodami a vyjádřením výsledku vízu. Samotné optotypové znaky a symboly, pomocí nichž je zraková ostrost vyšetřována, jsou společně s možnými typy a konstrukcí optotypů uvedeny v kapitole šesté. P