Vady optického zobrazování - Cvancigerová, Gabriela; Richter, Jan; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Ve své bakalářské práci na téma Vady optického zobrazení se věnuji nejprve popisu jednotlivých vad z hlediska geometrické optiky, kde jsou zahrnuty vady monochromatické (otvorová vada, zkreslení, zklenutí, astigmatismus šikmých paprsků a koma) a vady chromatické (barevná vada polohy a velikosti). V druhé kapitole je popsána korekce těchto vad. Třetí kapitola pojednává o vadách zobrazení v optickém systému našeho lidského oka. Zde je zahrnuta a podrobněji popsána sférická aberace, chromatická aberace, difrakce a decentrace. Poslední, čtvrtá kapitola je věnována aberacím z pohledu vlnové optiky s přiblížením principu měření vlnových aberací.
This thesis describes at first the various defects of optical imaging in terms of geometrical optics. These can be classified as monochromatic defects (spherical aberration, distortion, field curvature, astigmatism and coma) and chromatic defects (longitudinal and transverse chromatic aberrations). Furthermore in second chapter the correction of these defects is described. The third chapter deals with aberrations in view of optical system of the human eye. There are included spherical aberration, chromatic aberration, diffraction and decentration. The fourth chapter is devoted to the aberrations in terms of wave optics. And presents the principal of measuring wave aberrations.
Vedoucí práce: Jan Richter
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: optické aberace; optické vady; optické zobrazování; optometrie -- přístrojové vybavení; wavefront analýza; optical aberrations; Optometry; bakalářské práce