Vady optického zobrazování - Cvancigerová, Gabriela (2011)
Ve své bakalářské práci na téma Vady optického zobrazení se věnuji nejprve popisu jednotlivých vad z hlediska geometrické optiky, kde jsou zahrnuty vady monochromatické (otvorová vada, zkreslení, zklenutí, astigmatismus šikmých paprsků a koma) a vady chromatické (barevná vada polohy a velikosti). V druhé kapitole je popsána korekce těchto vad. Třetí kapitola pojednává o vadách zobrazení v optickém systému našeho lidského oka. Zde je zahrnuta a podrobněji popsána sférická aberace, chromatická aberace, difrakce a decentrace. Poslední, čtvrtá kapitola je věnována aberacím z pohledu vlnové optiky s přiblížením principu měření vlnových aberací.