Studium vztahu aberačních formulací optiky a jejich použití v optometrii - Andersová, Marcela (2011)
Cílem práce je studium vztahů dvou aberačních formulací optiky a jejich použití v optometrii. V práci byly rozděleny a následně popsány vady optických systémů. Dále byl popsán způsob měření aberací lidského oka pomocí WASCA analyzeru. Výstupními hodnotami WASCA analyzeru jsou koeficienty Zernikova rozvoje, který byl v práci společně s rozvojem Seidelovým popsán. Přestože je formální přepočet mezi oběma formulacemi dobře znám, v optometrické praxi se nejčastěji setkáváme s hodnotami v dioptriích, kdežto Zernikovy koeficienty jsou udávány v (mikro)metrech. Z tohoto důvodu byl pro nejběžněji korigované aberace (defokus, astigmatismus a otvorová vada) ukázán vzájemný přepočet, včetně číselného ověření s využitím měření z FN u sv. Anny v Brně.