Metoda tvorby učebnic zeměpisu pomocí analýzy učebnic zeměpisu a RVP ZV - Weinhöfer, Martin (2011)
Práce je zaměřena na problematiku školních učebnic, jsou v ní prezentovány základní metodologické nástroje pro posouzení kvality učebnic, výsledky analýz vybraných současných učebnic zeměpisu pro základní školy a základní metodické kroky pro tvorbu nové učebnice. Dále je v práci definována didaktická kvalita učebnice. Prostřednictvím matematických analýz a statistických procedur autor stanovil faktory, které ovlivňují didaktickou kvalitu učebnic. Na základě zjištěných statistických závislostí mezi jednotlivými faktory (proměnnými) autor stanovil metodický postup, jak zkonstruovat didakticky kvalitní učebnici zeměpisu pro daný (určitý) ročník základní školy. Cílem výzkumu bylo mimo jiné zjistit: - kvalitu současných učebnic zeměpisu, - stanovit vhodné analytické nástroje a procedury pro posouzení kvality učebnic, - stanovit parametry učebnic, které ovlivňují didaktickou kvalitu, - na základě výsledků analýz učebnic stanovit základní metodické kroky konstrukce školní učebnice. Při výbě