Problems in communication caused by mistakes in the pronunciation of English by Czechs - Ondráček, Jaroslav, 1964- (2011)
Disertační práce se zabývá chybami ve výslovnosti anglického jazyka u studentů, kteří se připravují ke studiu učitelství anglického jazyka. Výzkum je založen na analýze jejich nahrávek konverzace a čteného textu třemi nezávislými hodnotiteli, dvěma rodilými mluvčími a autorem práce, který se specializuje na anglickou výslovnost. K hlavním zjištěním patří skutečnost, že ne všechny chyby, které jsou českým hodnotitelem považovány za rušivé, ohrožují podle rodilých mluvčích pohodlnou srozumitelnost, zatímco jiné, např. jiné, jako např. výslovnost podle češtiny, tempo řeči a zřetelnost projevu ovlivňují významně hodnocení studenta rodilými mluvčími.