Individuálně přizpůsobená terapie u onkologických onemocnění hlavy a krku - multifaktoriální analýza nutričního stavu jako důležitá součást komplexního diagnosticko-terapeutického algoritmu - Urbánková, Pavla (2009)
Syndrom nádorové kachexie postihuje značnou část pacientů s maligními tumory. Velmi často je zaznamenáván u nemocných s pokročilými karcinomy hlavy a krku, u kterých nádorové postižení přímo zasahuje do procesu příjmu potravy a transportu počáteční částí zažívacího traktu. I když přesné údaje o incidenci nejsou známy, uvádí se, že minimálně u 30-50% nemocných s lokoregionálně pokročilými tumory hlavy a krku zaznamenáváme nežádoucí mimovolní pokles tělesné hmostnosti. Nádorová kachexie se rozvíjí na podkladě komplexní složité interakce mezi makroorganizmem a tumorem se zapojením složitých řídících a regulačních okruhů a představuje negativní prediktivní faktor ve vztahu k prognóze nemocného a odpovědi na užité terapecké modality. Podstatný pokles hmotnosti navíc limituje možnosti konzervativní i chirurgické onkologické léčby. Do prospektivní studie byla zařazena skupina 40 pacientů s nově diagnostikovými pokročilými karcinomy hlavy a krku (klinická stádia III, IV). Všichni tito ...