Informovanosť verejnosti o možnosti paliatívnej starostlivosti - Minčeffová, Mariana (2011)
Diplomová práca sa snaží zmapovať informovanosť laickej verejnosti o možnosti paliatívnej starostlivosti, zároveň hodnotí faktory ovplyvňujúce tieto vedomosti a porovnáva úroveň vedomostí na území Českej a Slovenskej republiky. Teoretická časť práce popisuje filozofiu paliatívnej starostlivosti, históriu vo svete i zvlášť v Českej a Slovenskej republike, zahrnula som i problematiku smrti a problematiku súvisiacu so starostlivosťou o pozostalých. Záver teoretickej časti sa venuje súčasnému stavu paliatívnej starostlivosti na území obidvoch krajín. V praktickej časti je popísaná metodika práce, hodnotenie skúmanej vzorky, ktorý je zobrazených v tabuľkách a grafoch. Skúmaná je závislosť medzi stanovenými determinantami respondentov (pohlavie, vek, najvyššie dosiahnuté vzdelanie, náboženské vyznanie, bydlisko) a vedomosťami týkajúcich sa paliatívnej starostlivosti, ďalej je skúmaný rozdiel týchto vedomostí v dvoch krajinách (Česká republika a Slovenská republika). K zberu informácií bol ...