Fenomén naděje u pacientů s onkologickým onemocněním - Mitrovská, Petra (2011)
Předkládaná diplomová práce nabízí pohled na jednu z možností využití - Nowotny hope Scale - k diagnostickému určení míry naděje u pacientů v seniorské populaci, u nichž bylo diagnostikováno onkologické onemocnění. Teoretická část je věnována charakteristice samotného pojmu naděje a různým pohledům na ni. Taktéž se zabývá variantami jejího diagnostikování, včetně ošetřovatelské diagnostiky, možnostmi povzbuzování a samozřejmě onkologickému onemocnění v geriatrii. Hlavním cílem empirické části bylo zjistit celkovou míru naděje v závislosti na pohlaví, rodinném stavu, náboženství a taktéž míru naděje respondentů v jednotlivých subškálách u pacientů s onkologickým onemocněním v seniorském věku. Pomocí induktivní statistiky bylo možné potvrdit, že míra naděje u seniorů s onkologickým onemocněním je závislá na pohlaví, rodinném stavu i náboženské víře.