Aktuální otázky trestné činnosti páchané na mládeži - Chromý, Jakub (2011)
Tato disertační práce vychází ze skutečnosti, že trestná činnost páchaná na mládeži je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje nejrůznější oblasti života populace. Navíc jde o jev trvalý a často diskutovaný. Trestná činnost páchaná na mládeži zasluhuje z hlediska hlubšího odborného zkoumání pozornost už proto, že je provázána na další sociálně patologické jevy, přičemž jejich vazby jsou podmiňující a opakující se. Práce je soustředěna na dimenzi kriminologickou a trestněprávní. Identifikace vzájemných vazeb těchto dvou disciplín je důležitá jak z hlediska stanovení efektivnosti platného práva, tak i pro úvahy o právu budoucím. Vlastní trestněprávní materie je budována na poznání a hodnocení širších kontextů. Poznatky jiných společenských věd jsou zde využity ke kritickému posouzení pozitivně právní úpravy. Téma trestné činnosti páchané na mládeži lze považovat za vysoce aktuální.