Ochrana postavení zaměstnance při změnách pracovního poměru - Hrdličková, Andrea, 1961- (2011)
Disertační práce „Ochrana postavení zaměstnance při změnách pracovního poměru“ si klade za cíl vyhodnotit a odůvodnit tvrzení, že právní ochrana zaměstnance při změnách v pracovněprávních vztazích je vyšší než u zaměstnavatele. Dílčím cílem práce je navrhnout model efektivní právní ochrany zaměstnance zejména při změnách pracovního poměru v současné moderní společnosti. Práce vychází z teoretického rozboru postavení zaměstnance v pracovněprávních vztazích od obecného přes jednotlivá specifika u zvláštních kategorií zaměstnanců, přes vymezení pojmů souvisejících se změnou pracovního poměru až po rozbor ochrany postavení zaměstnance ve vnitrostátním právu a ve Směrnicích Evropských společenství. Samostatná kapitola je věnována úvahám o ochraně postavení zaměstnance de lege ferenda. Závěr práce shrnuje zjištění výzkumu, odpovídá na výzkumnou otázku a navrhuje opatření právní ochrany subjektů v pracovněprávních vztazích při změnách pracovního poměru.