Řízení ve věcech rodinněprávních před soudem I. a II. stupně - Del Favero, Marek (2010)
Řízení v rodinněprávních věcech je výrazně ovlivněno přítomností nebo absencí toho aspektu hmotněprávní úpravy rodinněprávních vztahů, který umožňuje ingerenci státu do těchto soukromoprávních vztahů, v důsledku čehož není právní vztah ponechán pouze na vůli jeho subjektů. Procesněprávní instituty představující kritéria, která odlišují sporné a nesporné řízení, resp. odlišné způsoby jejich projevu v řízení, vytvářejí rámec vykládané materie. Přestože se nosné úvahy týkají zjišťování skutkového stavu věci, tedy zejména základních procesních povinností účastníků - povinnosti tvrzení a důkazní povinnosti - včetně jejich korelátů v podobě břemen, nejsou opomenuty ostatní procesněprávní instituty, přičemž je zachována zákonná sekvence jejich pozitivně právního zakotvení: pravomoc a příslušnost soudu; účastenství v řízení; zahájení řízení a v jeho rámci možnost uplatnění zásady oficiality; průběh řízení a uplatnění zásady dispoziční a zásady oficiality; odlišný způsob jak soud dospívá ke skutkovému stavu věci, tedy uplatnění zásady projednací a zásady vyšetřovací; náhrada nákladů řízení; povaha a účinky meritorních rozhodnutí a konečně uplatnění rozdílných systémů apelačního principu při revizi skutkového základu věci odvolacím soudem, systému úplné a neúplné apelace.