Esenciální hypertenze u dětí a dospívajících - Honzíková, Klára; Hrstková, Hana, 1944-; Masarykova univerzita. Dětská interní klinika (2011)
Cílem práce bylo hodnocení vlivu snížené citlivosti baroreflexu a nadváhy na počáteční stadium rozvoje esenciální hypertenze u dospívajících. Práce je rozdělena na dvě části, metodickou a klinickou. Metodická část práce byla zaměřena na studium vlivu dýchání na hodnotu citlivosti baroreflexu (BRS). Existuje řada metod výpočtu citlivosti baroreflexu založených na analýze kolísání krevního tlaku a srdečních intervalů. Výsledná hodnota BRS je v tomto případě různou měrou ovlivněna dýcháním a stanovená hodnota BRS může být tedy zkreslená. To může být klinicky významné zvláště u nízkých, tedy patologických hodnot BRS. Cílem této studie bylo srovnání citlivosti baroreflexu stanovené vzájemnou spektrální metodou při frekvenci 0,1 Hz (BRS0,1Hz) a v dechovém rytmu metodou při dechové frekvenci 0,33 Hz (BRS0,33 Hz). Z výsledků vyplývá, že BRS vypočítaná při dechové frekvenci 0,33 Hz nadhodnocuje skutečnou hodnotu BRS. Tato skutečnost je více vyjádřena při nízkých hodnotách BRS. Závěrem lze říci
The aim of the study was to evaluate the influence of decreased baroreflex sensitivity and overweight on the development of hypertension in adolescents. The study is divided in two parts: methodological part and clinical part. The methodological part of the study was focused on the influence of breathing on the value of baroreflex sensitivity. Many methods of calculating the baroreflex sensitivity are based on the variability of blood pressure and inter-beat intervals. Resulting value of BRS is modified by the influence of breathing. This is clinically important especially at low, pathological values of BRS. We studied the role of breathing in the baroreflex sensitivity (BRS) determined by the cross spectral method at respiratory frequency 0,33 Hz (BRS0,33 Hz) and at 0,1 Hz (BRS0,1Hz). The results show, that BRS determined at the respiratory frequency 0,33 Hz overestimates the real value of BRS. This fact is accentuated at low values of BRS. In conclusion, for diagnostic purposes we r
Vedoucí práce: Hana Hrstková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: baroreflex; hypertenze; nadváha; spektrální analýza; Baroreflex; Hypertension; Overweight; Spectrum Analysis; disertace