Esenciální hypertenze u dětí a dospívajících - Honzíková, Klára (2011)
Cílem práce bylo hodnocení vlivu snížené citlivosti baroreflexu a nadváhy na počáteční stadium rozvoje esenciální hypertenze u dospívajících. Práce je rozdělena na dvě části, metodickou a klinickou. Metodická část práce byla zaměřena na studium vlivu dýchání na hodnotu citlivosti baroreflexu (BRS). Existuje řada metod výpočtu citlivosti baroreflexu založených na analýze kolísání krevního tlaku a srdečních intervalů. Výsledná hodnota BRS je v tomto případě různou měrou ovlivněna dýcháním a stanovená hodnota BRS může být tedy zkreslená. To může být klinicky významné zvláště u nízkých, tedy patologických hodnot BRS. Cílem této studie bylo srovnání citlivosti baroreflexu stanovené vzájemnou spektrální metodou při frekvenci 0,1 Hz (BRS0,1Hz) a v dechovém rytmu metodou při dechové frekvenci 0,33 Hz (BRS0,33 Hz). Z výsledků vyplývá, že BRS vypočítaná při dechové frekvenci 0,33 Hz nadhodnocuje skutečnou hodnotu BRS. Tato skutečnost je více vyjádřena při nízkých hodnotách BRS. Závěrem lze říci,