Studium dynamiky vybraných aktivačních markerů u septických stavů - Kýr, Michal, 1979- (2010)
Úvod: Imunitní pochody, které probíhají v průběhu sepse, jsou nesmírně dynamickou sítí širokého spektra vzájemně interagujících molekul. Statický způsob hodnocení nedokáže poskytnout veškerou důležitou informaci, která je v těchto datech obsažena. Jedno z úskalí výzkumu dynamiky zánětlivých parametrů je statistické vyhodnocení dat tohoto charakteru. Cíle: Cílem práce bylo vyhodnotit dynamiku C-reaktivního proteinu (CRP) a počtu leukocytů (LEU) v průběhu septických stavů. Paralelně bylo cílem najít a popsat vhodnou metodiku k vyhodnocení těchto dat. Dalším cílem bylo se získanými znalostmi naplánovat prospektivní studii hodnotící dynamiku širokého spektra imunitních působků během septických stavů. Pacienti, metody: Do souboru bylo zařazeno 99 dětí a srovnávací vzorek 102 dospělých pacientů hospitalizovaných na Klinice dětské anesteziologie a resuscitace resp. Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno. Retrospektivně byly analyzovány hodnoty CRP a LEU během ...