Dialogizacja monologu. Komunikatywne aspekty współczesnych polskich homilii - Tarczewska, Markéta, 1978-; Madecki, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2010)
Práce na téma dialogizace monologu se zabývá současnými polskýmí homiliemi. Jelikož jako teoretické východisko moderniho kazatelského textu slouží přátelský rozhovor, tato disertace se na základě analýzy shromážděných homilií snaží postihnoout, nakolik jsou v homiliích skutečně přítomny elementy rozhovoru. V úvodu je představena homilie jako typ textu zformovaný určitou diskurzní situací, dále jsou v jednotlivých kapitolách rozebírány různé prvky dialogu s ohledem na jejich využití v analyzovaných homiliích. Jedná se postupně o využití různých gramatických osob, uvedení virtuálního mluvčího do textu, využití otázek, prvky jazykové zdvořilosti, vliv společně sdílených znalostí, způsoby aktualizace obsahu a jazyka homilie a styl kazatelské persvaze. Zjištění vyplývajácí z analýzy vedly k závěru, že současné polské homilie implementují prvky dialogu většinou dosti stereotypním způsobem, bez snahy o široké využití dialogizačních možností. Jako zásadní problém se projevil negativistický pří
This PhD dissertation deals with introducing elements of dialogue into monologue text and is based on the analysis of 90 modern Polish homilies. Given that a friendly talk is perceived as the theoretical basis of modern preaching texts, the dissertation looks into the actual employment of elements of dialogue in the analysed texts. After introducing homily as a type of text, shaped by a distinct discourse situation, the dissertation examines particular constituents of dialogue within the homiletic texts and looks at how successfully they were used. This includes the utilization of distinct grammatical persons, the notion of the virtual speaker, using questions, elements of politeness, the influence of presupposition, ways of bringing the contents and style of the homily up-to-date, and the style of the homiletic persuasion. The conclusions following the analysis are rather negative: the elements of dialogue are often used stereotypically, and are far from fully exploited. Negativistic
Vedoucí práce: Roman Madecki
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2011
Keywords: homiletika -- Polsko -- 20.-21. století; preaching; disertace