Dialogizacja monologu. Komunikatywne aspekty współczesnych polskich homilii - Tarczewska, Markéta, 1978- (2010)
Práce na téma dialogizace monologu se zabývá současnými polskýmí homiliemi. Jelikož jako teoretické východisko moderniho kazatelského textu slouží přátelský rozhovor, tato disertace se na základě analýzy shromážděných homilií snaží postihnoout, nakolik jsou v homiliích skutečně přítomny elementy rozhovoru. V úvodu je představena homilie jako typ textu zformovaný určitou diskurzní situací, dále jsou v jednotlivých kapitolách rozebírány různé prvky dialogu s ohledem na jejich využití v analyzovaných homiliích. Jedná se postupně o využití různých gramatických osob, uvedení virtuálního mluvčího do textu, využití otázek, prvky jazykové zdvořilosti, vliv společně sdílených znalostí, způsoby aktualizace obsahu a jazyka homilie a styl kazatelské persvaze. Zjištění vyplývajácí z analýzy vedly k závěru, že současné polské homilie implementují prvky dialogu většinou dosti stereotypním způsobem, bez snahy o široké využití dialogizačních možností. Jako zásadní problém se projevil negativistický pří