Vektorové metody v eukleidovské geometrii - Elbelová, Jarmila (2011)
Předložená práce je metodickým textem věnovaným uplatnění vektorových výpočtů v elementární geometrii. Tato metoda je v této práci využívána jak při odvozování geometrických tvrzení, tak při řešení rozličných geometrických úloh, a to téměř vždy bez užití souřadnic. V první teoretické kapitole jsou popsány základní pojmy a poznatky vektorové algebry. Zvláštní důraz je zde kladen na rozdíly mezi postavením vektorů v geometrii středních a vysokých škol. Následující tři kapitoly pak předkládají mnoho ukázek využití vektorů v eukleidovské planimetrii i stereometrii. Každá z těchto kapitol je rozdělena na dvě podkapitoly. V první z nich vždy uvádíme příklady, které mají všeobecně známý geometrický význam, nebo které využijeme při řešení dalších úloh, ve druhé pak rozmanité úlohy s detailně zapsaným řešením doplněným zpravidla obrázkem. Druhá kapitola se zabývá vektorovými výpočty afinních vztahů vyjádřených bez užití délek úseček a velikostí úhlů. Třetí nejobsáhlejší kapitola pak předklá