Constraint-based scheduling - Rudová, Hana, 1972- (2010)
Tato práce podává souhrn jednotlivých aspektů rozvrhování tak, jak jsem se jim věnovala od roku 1997. Realizovaná práce je diskutována jednotným způsobem. Nejprve jsou popsány aspekty modelování problémů, práce pokračuje popisem optimalizačních problémů a prohledávacích algoritmů, závěr práce pak tvoří popis dvou aplikačních oblastí, které udávaly směr mému výzkumu v průběhu minulých let. Nově navržené modely využívají principů z oblasti omezujících podmínek a vedou tak k zaměření práce na Rozvrhování prostřednictvím omezení. Optimalizační problémy, kterými jsem se zabývala, vedly k návrhu nových metodologií pro měkké podmínky a dynamické problémy. Nově vyvinuté prohledávací algoritmy zahrnují konstruktivní, opravné i kombinované přístupy. Výzkum v oblasti rozvrhování předmětů vedl k návrhu komplexního systému, který je nyní využíván v praxi. Vývoj inteligentních plánovacích algoritmů založených na inkrementálních principech prokázal jejich výhody v oblasti plánování na gridech.