Vyjadřování prostorových vztahů v češtině (valenčně-kognitivní analýza) - Konvalinková, Ruth; Karlík, Petr, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav českého jazyka (2011)
Tématem práce je vyjadřování (konkrétních) prostorových vztahů v češtině. Zabývá se větnou sémantikou a její základní teoretické zázemí představuje dvourovinná valenční syntax (Daneš 2002) obohacená o přístupy kognitivní lingvistiky (kognitivní sémantiky). V prvních dvou kapitolách důkladně mapuji (na základě příslušné literatury) doménu prostorových významů; nejprve z hlediska filosofie, poté již na půdě lingvistiky, a to zejména očima kognitivní sémantiky a psycholingvistiky. Následuje exkurz do vývoje valenční teorie, do sémantických výzkumů sloves pohybu a dále vlastní analýza. Zde obohacuji metodologii dvourovinné valenční syntaxe o přístupy kognitivní lingvistiky zapojením postulované konceptuální struktury do analýzy sémantiky věty. Ve struktuře dynamické lokalizace předpokládám prvek LOKOMOCE, který zahrnuje konceptuální prvky POHYB O SOBĚ a DIREKCIONALIZACI. Jim přisuzuji charakter skalárních hodnot v rozmezí <-; +> a spojením dvou na sebe kolmých os představujících tyt
In my thesis I am dealing with the expression of (concrete) spatial relationships in Czech. My thesis pertains to the linguistics conceptions concerned with sentence semantics, and its basic theoretical background is represented by two-level valency syntax (Daneš 2002) enriched by approaches of cognitive linguistics (cognitive semantics). In the first two chapters I attempt the thorough mapping of the domain of spatial meanings; at first from the point of view of philosophy and then, already on the grounds of linguistics, mainly through the eye of cognitive semantics and psycholinguistics. After the following overview of the development of valency theory and semantic explorations of motion verbs I devote myself to my proper analysis. I combine the two-level valency syntax methodology with the approach of cognitive linguistics by using postulated conceptual structure in the analysis of sentence semantics. In the structure of dynamic localization, I postulate the element of LOCOMOTION w
Vedoucí práce: Petr Karlík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2011
Keywords: čeština; kognitivní lingvistika; prostor (lingvistika); psycholingvistika; slovesa pohybu; valence (lingvistika); cognitive linguistics; Czech language; psycholinguistics; space (linguistics); valence (linguistics); verbs of movement; disertace; dissertations