Raymond Aron o politice státu Izrael 1948-1983 - Nesiba, Jiří, 1978- (2010)
Předkládaná dizertační práce se zabývá myšlením francouzského historika, filosofa a sociologa Raymonda Arona (1905-1983). Z jeho obsáhlého akademického a novinářského díla se práce soustředí na Aronovu historiografickou metodu, kterou Aron nazval jako tzv. dějiny přítomnosti. Aron pomocí této metody popisoval aktuální politické dění v kontextu historického vývoje. Tuto metodu uplatnil nejen jako historik zabývající se mezinárodními vztahy v době studené války, ale i jako novinář píšící pro přední francouzské deníky od čtyřicátých po osmdesátá léta 20. století. Aron je tak v práci představen jako teoretik mezinárodních vztahů zabývající se rozborem principů studené války, vztahu USA a SSSR, jaderného zbrojení či mocenskými strategickými analýzami. Zároveň byl Aron potomkem židovské rodiny ve Francii, která byla plně asimilovaná do francouzské sekulární společnosti. Kvůli svému původu musel během války uprchnout před nacismem do Londýna. Proto problémy židovských komunit v Evropě vnímal