Baťovy závody, batismus a Sovětský svaz v letech 1918-1938. Konfrontace a kontakty na pozadí specifik československo-sovětských hospodářských vztahů - Marek, Martin, 1978-; Goněc, Vladimír, 1950-; Masarykova univerzita. Historický ústav (2010)
Disertační práce analyzuje hned několik provázaných témat týkajících se kontaktů Baťových závodů s jejich sovětskými partnery a konfrontací batismu se sovětským ekonomicko-společenským modelem. Jedním ze sledovaných cílů je zhodnocení aktivních pokusů Baťových závodů o expanzi na sovětské trhy. Dále disertační práce sleduje vzájemné studijní kontakty. A v neposlední řadě se soustředí i na míru tuzemské informovanosti o hospodářství SSSR a prezentaci Sovětského svazu a jeho ekonomického systému podnikovým tiskem. Kombinací chronologického a tématického přístupu se v disertační práci interpretují prosazované záměry zlínského vedení, hodnotí se přijatá baťovská obchodní strategie, míra její kompaktnosti a krátkodobé proměny obchodní taktiky. A to vše v kontextu reprezentací Sovětského svazu, které byly vyjevovány v baťovském tisku. Osou celé předkládané studie, kterou je v disertaci nahlíženo na vzájemné kontakty a zprostředkovaně na baťovský model, se staly informace jako jeden z klíčový
This dissertation analyzes several linked topics related to the contacts of Bata’s factories and their Soviet partners and the confrontation of Batism with the Soviet economic-social model. One of the pursued goals is the evaluation of active attempts of Bata’s factories to expand into Soviet markets. The dissertation goes on to follow the mutual study contacts. And last but not least it also focuses on the extent of domestic awareness of the economy of the USSR and the presentation of the Soviet Union and its economic system to the business press. A combination of chronological and thematic approach is interpreted in the dissertation as the promotion of the goals of the Zlín management, the accepted Bata business strategy is evaluated, the extent of its compactness and the short-term change of business tactics. Everything is placed in the context of the representation of the Soviet Union, which was presented in Bata press materials. The axis of the entire presented study, which is in
Vedoucí práce: Vladimír Goněc
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2011
Keywords: Baťovy závody; 1918-1938; Československo -- hospodářské vztahy; Sovětský svaz -- hospodářské vztahy; Czechoslovakia -- economic relations; Soviet Union -- economic relations; disertace; dissertations