Baťovy závody, batismus a Sovětský svaz v letech 1918-1938. Konfrontace a kontakty na pozadí specifik československo-sovětských hospodářských vztahů - Marek, Martin, 1978- (2010)
Disertační práce analyzuje hned několik provázaných témat týkajících se kontaktů Baťových závodů s jejich sovětskými partnery a konfrontací batismu se sovětským ekonomicko-společenským modelem. Jedním ze sledovaných cílů je zhodnocení aktivních pokusů Baťových závodů o expanzi na sovětské trhy. Dále disertační práce sleduje vzájemné studijní kontakty. A v neposlední řadě se soustředí i na míru tuzemské informovanosti o hospodářství SSSR a prezentaci Sovětského svazu a jeho ekonomického systému podnikovým tiskem. Kombinací chronologického a tématického přístupu se v disertační práci interpretují prosazované záměry zlínského vedení, hodnotí se přijatá baťovská obchodní strategie, míra její kompaktnosti a krátkodobé proměny obchodní taktiky. A to vše v kontextu reprezentací Sovětského svazu, které byly vyjevovány v baťovském tisku. Osou celé předkládané studie, kterou je v disertaci nahlíženo na vzájemné kontakty a zprostředkovaně na baťovský model, se staly informace jako jeden z klíčový