Explorační geografická analýza zdravotních dat a jejich kartografická prezentace - Štampach, Radim, 1981-; Konečný, Milan, 1948-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2010)
Předložená disertační práce se zabývá možnostmi využití kartografie a geoinformatiky ve zdravotnictví a to především pro prezentaci a explorační analýzu statistik zdravotního stavu a zdravotní péče. Současné statistiky odhalují některé nebezpečné trendy zdravotního stavu české populace, které by se mohly stát velmi závažným problémem již v blízkém budoucnu. S tím souvisí potřeba analyzovat současnou situaci, tvořit predikce do budoucích let a propagovat nutná opatření pro veřejnost. Pro všechny tyto činnosti je možno s výhodou použít mapu nebo GIS. Pro prezentaci zdravotních statistik pro veřejnost jsou mapy vhodné, protože dokáží zaujmout čtenáře. Mapa je vhodná i pro analýzu zdravotních dat, neboť v prostředí mapy či v GIS lze provádět analýzy jak v prostoru tak v čase. Existují dokonce jednoduché interaktivní kartografické nástroje, které umožňují i laikům bez hlubších znalostí statistiky či GIS provádět některé jednoduché analýzy zdravotních dat. S využitím všech těchto možností nabízených kartografií se lze setkat u mezinárodních a zahraničních poskytovatelů dat, zejména pak v USA. V ČR však zatím nejsou zmíněné možnosti nabízené kartografií a geoinformatikou dostatečně využívány. Tato práce má ambici přispět ke změně tohoto stavu. Z toho vyplynuly rešeršní i praktické cíle disertační práce. Obsah teoretické části práce lze shrnout do několika bodů: ...
This dissertation thesis deals with possibilities of using cartography and geoinformatics in health service system, especially for presentation and exploratory analysis of health status and health care statistics. Contemporary statistics show some dangerous trends in the health status of the Czech population. It is possible that these trends become a serious problem in the near future. An analysis of the contemporary situation, predictions for future and informing the general public about necessary precautions are required in this situation. Maps and/or GIS can be used successfully for all mentioned needs. Maps are ideal for health statistics presentation for the general public because they can attract user’s attention. Maps and/or GIS are also useful for health data analyses - it is possible to analyse situation in space as well as in time. There are also simple interactive cartographic tools that allow users without experience in using GIS or statistics to make some simple statistical analyses of health data. All these possibilities of cartography are used by many international and foreign data providers, especially in the USA. However, the above-mentioned possibilities of cartography and geoinformatics are not sufficiently used in the Czech Republic. This dissertation should help change this situation. This implicates objectives of the information-search part as well as the practical part of the presented dissertation. Content of the theoretical part can be summarized in the following points: ...
Vedoucí práce: Milan Konečný
Disertace (Ph.D.)--Masarykova univezita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: data; kartografická vizualizace; kartografie; tematické mapy; zdravotnictví; zdravotní stav obyvatelstva; cartography; data; health service; population health status; thematic maps; disertace; dissertations