Explorační geografická analýza zdravotních dat a jejich kartografická prezentace - Štampach, Radim, 1981- (2010)
Předložená disertační práce se zabývá možnostmi využití kartografie a geoinformatiky ve zdravotnictví a to především pro prezentaci a explorační analýzu statistik zdravotního stavu a zdravotní péče. Současné statistiky odhalují některé nebezpečné trendy zdravotního stavu české populace, které by se mohly stát velmi závažným problémem již v blízkém budoucnu. S tím souvisí potřeba analyzovat současnou situaci, tvořit predikce do budoucích let a propagovat nutná opatření pro veřejnost. Pro všechny tyto činnosti je možno s výhodou použít mapu nebo GIS. Pro prezentaci zdravotních statistik pro veřejnost jsou mapy vhodné, protože dokáží zaujmout čtenáře. Mapa je vhodná i pro analýzu zdravotních dat, neboť v prostředí mapy či v GIS lze provádět analýzy jak v prostoru tak v čase. Existují dokonce jednoduché interaktivní kartografické nástroje, které umožňují i laikům bez hlubších znalostí statistiky či GIS provádět některé jednoduché analýzy zdravotních dat. S využitím všech těchto možností nabízených kartografií se lze setkat u mezinárodních a zahraničních poskytovatelů dat, zejména pak v USA. V ČR však zatím nejsou zmíněné možnosti nabízené kartografií a geoinformatikou dostatečně využívány. Tato práce má ambici přispět ke změně tohoto stavu. Z toho vyplynuly rešeršní i praktické cíle disertační práce. Obsah teoretické části práce lze shrnout do několika bodů: ...