Tvorba modelu záchranného systému u Armády České republiky - Ullrich, David, 1974-; Hanzlová, Jitka, 1946-; Masarykova univerzita. Katedra kineziologie (2011)
Disertační práce popisuje záchranné systémy vytažení využívané pro záchranu osob nejen v Armádě České republiky, ale i v zahraničních armádách, kde se pro tento účel používají systémy s jednoduchou a dvojitou volnou kladkou. Práce zkoumá systémy využitelné pro záchranu osob, které uvádí odborná literatura. Jedná se o záchranné systémy 1 - 7, které jsou dále doplněny o záchranný systém 8, navržený autorem disertační práce. Funkčnost záchranných systémů je analyzována pomocí vyjádření vztahu doby vytažení a obtížnosti (tzn. délka vytažení krát hmotnost břemene). Dále je sledována účinnost jednotlivých záchranných systémů v případě obměn jednotlivých prvků a posouzení jejich vlivu na samotnou funkčnost záchranného systému. Samotný výzkum byl rozdělen na dva testy. Test 1 byl proveden na výcvikovém trenažéru JAKUB. Tříčlenné družstvo (záchranné družstvo) provádělo vytažení břemene. Při tomto měření byly základními zkoumanými charakteristikami doba vytažení, délka vytažení a hmotnost břemen ...
The dissertation describes rescue raising systems used for the rescue of people not only in the Army of the Czech Republic but also in foreign armies where the systems with a single and double movable pulley are used. The work researches the systems usable for rescuing people presented in the literature. These are rescue systems 1 - 7 which are supplemented by the system 8, designed by the author of the dissertation. The functionality of rescue systems is analyzed with the aid of expressing the relation between the time of raising and the difficulty (i.e. the raised length times the weight of the load). The efficiency of individual rescue systems is studied in case of replacing individual components and assessment of their influence on the very functionality of the rescue systems. The research itself was divided into two tests. Test 1 was conducted on the exercise trainer JAKUB. A three-member team (rescue team) performed raising the load. The basic characteristics studied during the ...
Vedoucí práce: Jitka Hanzlová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií, 2011
Keywords: Česko. -- Armáda; horolezectví; integrovaný záchranný systém; ozbrojené síly; záchranářství; záchranné práce; armed forces; emergency medical services; integrated emergency management system; mountaineering; rescue works; Česko; Czechia; disertace; dissertations