Tvorba modelu záchranného systému u Armády České republiky - Ullrich, David, 1974- (2011)
Disertační práce popisuje záchranné systémy vytažení využívané pro záchranu osob nejen v Armádě České republiky, ale i v zahraničních armádách, kde se pro tento účel používají systémy s jednoduchou a dvojitou volnou kladkou. Práce zkoumá systémy využitelné pro záchranu osob, které uvádí odborná literatura. Jedná se o záchranné systémy 1 - 7, které jsou dále doplněny o záchranný systém 8, navržený autorem disertační práce. Funkčnost záchranných systémů je analyzována pomocí vyjádření vztahu doby vytažení a obtížnosti (tzn. délka vytažení krát hmotnost břemene). Dále je sledována účinnost jednotlivých záchranných systémů v případě obměn jednotlivých prvků a posouzení jejich vlivu na samotnou funkčnost záchranného systému. Samotný výzkum byl rozdělen na dva testy. Test 1 byl proveden na výcvikovém trenažéru JAKUB. Tříčlenné družstvo (záchranné družstvo) provádělo vytažení břemene. Při tomto měření byly základními zkoumanými charakteristikami doba vytažení, délka vytažení a hmotnost břemen ...