Způsoby kalibrace pro stanovení rtuti ETAAS s dávkováním pevných vzorků - Zelinková, Hana (2010)
Cílem této práce byl výběr vhodné kalibrační techniky pro stanovení rtuti v pevných vzorcích pomocí atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací a dávkováním pevných vzorků. K modifikaci grafitové lodičky byly aplikovány palladium a rhenium, které byly naneseny na povrch grafitu elektrochemickým pokrýváním v kapce. Ke kalibraci byly použity kapalné standardy, pevné standardy a metoda přídavku standardu. Pro termickou stabilizaci rtuti při použití kalibračních roztoků byly použity manganistan draselný, dichroman draselný, tetramethylendithiokarbamát (TMDTC), diethyldithiokarbamát (DEDTC) a thiomočovina. Jako optimální stabilizující činidlo byl vybrán manganistan draselný v koncentraci 100 g.l-1 a TMDTC o koncentraci 2,5 g.l-1. Použití těchto činidel spolu s Pd nebo Re modifikátorem povrchu grafitové lodičky je navrženo pro stanovení obsahu rtuti v pevných environmentálních vzorcích.