Prvková analýza kameňov močového traktu - meneralogické súvoslosti a regionálne rozdiely - Benová, Daniela (2010)
V rigoróznej práci, ktorá má názov Prvková analýza kameňov močového traktu- mineralogické súvislosti a regionálne rozdiely, bola pre analýzu použitá zbierka močových konkrementov pochádzajúcich od pacientov zo spádovej oblasti Ostravska a Južnej Moravy. Práca by mala priniesť informácie o obsahu záujmových prvkov a ich vzťahu k mineralógii, informácie o prípadných medzidruhových rozdieloch v obsahu záujmových prvkov a prípadné potvrdenie niektorých pozorovaní získaných v diplomovej práci. Je zrejmé, že obsah minoritných prvkov závisí skôr na mineralogickom zložení ako na obsahu majoritných prvkov. V práci je na základe chemických informácií, získaných metódami prvkovej analýzy, zisťovaný odhad mineralogického zloženia konkrementov. Pre zistenie asociácií jednotlivých prvkov a vyhodnotenie súvislostí boli použité štatistické vyhodnocovacie metódy.