Regulace oxidativního vzplanutí neutrofilů serotoninovými receptory - Prachařová, Lucie (2010)
Serotonin (5-HT) je jeden z hlavních mediátorů uvolňovaných z aktivovaných krevních destiček, které se v místech zánětu dostávají do velmi těsného kontaktu s polymorfonukleárními leukocyty (PMNL). Již několikrát bylo popsáno, že 5-HT je schopen snižovat oxidativní poškození vzniklé reaktivními metabolity kyslíku (RMK), uvolněnými při oxidativním vzplanutí profesionálních fagocytů. Cílem této práce bylo objasnit mechanismus, kterým 5-HT ovlivňuje oxidativní vzplanutí profesionálních fagocytů. Zjistili jsme, že 5-HT agonista, DOI hydrochlorid, nemá antioxidační vlastnosti, a přesto je schopen inhibovat chemiluminiscenci (CL) aktivovaných leukocytů stejně jako 5-HT. Na druhou stranu, ani 5-HT ani DOI hydrochlorid nejsou schopni inhibovat CL aktivovaných PMNL. Zdá se, že redukce oxidativního vzplanutí profesionálních fagocytů je receptorově (5-HT2) závislá, nicméně tyto receptory nejsou přítomny na povrchu neutrofilů. Domníváme se, že mechanismus této redukce je spojen s aktivací 5-HT2 rec