Klasifikace a význam kvasinek využívaných v pivovarské technologii - Matoulková, Dagmar, 1980- (2010)
Rigorózní práce je sestavena ze tří recenzovaných publikací. První práce podává přehled o historii, metodách a současném stavu taxonomie pivovarských kvasinek; 2. práce je zaměřena na optimalizaci acidifikačního testu pro stanovení vitality pivovarských kvasinek, a jeho využití v pivovarské provozní praxi; 3. práce se zabývá čistým vlivem osmotického tlaku mladiny na průběh hlavního kvašení, vitalitu pivovarských kvasinek, a senzorický profil a zákal mladého piva