Behaviorální a humanistická konceptualizace lidské teritoriality - Osman, Robert; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2010)
Rigorózní práce je předkládaná v podobě tezí práce disertační. Jejím hlavním cílem je vytvořit dva alternativní koncepty lidské teritoriality a návrhnout metodiky jejich následného studia. První koncept vychází více z perspektivy behaviorální geografie, zatímco druhý se snaží reflektovat spíše východiska humanistické geografie. Pro konkrétní studium takto formulovaných konceptů jsou zvoleny především metody mentálního mapování, geografie času a nestrukturovaného a semistrukturovaného rozhovoru. Součástí práce je tak i rozsáhlá rešerše především mentálních map a vybraných konceptů geografie času
This thesis is presented as draft of dissertation. The main aim is to create two alternative concepts of human territoriality and suggest a methodology for their subsequent studies. The first concept is based more from the perspective of behavioral geography, while the second concept reflects the more humanistic basis of geography. For specific studies thus formulated concepts have been choosen methods of mental mapping, time-geography, and unstructured and semistructured interview. The extensive research of mental mapping techniques and time-geography concepts is also part of the presented thesis
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: behaviorální geografie; humanistická geografie; myšlenkové mapy; sociální geografie; behavioral geography; human geography; humanistic geography; mental maps; mind maps; rigorózní práce; doctoral dissertations