Behaviorální a humanistická konceptualizace lidské teritoriality - Osman, Robert (2010)
Rigorózní práce je předkládaná v podobě tezí práce disertační. Jejím hlavním cílem je vytvořit dva alternativní koncepty lidské teritoriality a návrhnout metodiky jejich následného studia. První koncept vychází více z perspektivy behaviorální geografie, zatímco druhý se snaží reflektovat spíše východiska humanistické geografie. Pro konkrétní studium takto formulovaných konceptů jsou zvoleny především metody mentálního mapování, geografie času a nestrukturovaného a semistrukturovaného rozhovoru. Součástí práce je tak i rozsáhlá rešerše především mentálních map a vybraných konceptů geografie času