Antibiotická rezistence Enterococcus spp. u ferálních holubů - Frolková, Petra (2010)
Potenciálním rezervoárem rezistentních bakterií rodu Enterococcus mezi volně žijícími ptáky v blízkosti člověka je holub domácí (Columba livia forma domestica). Zdroje rezistentních enterokoků pro ferální holuby je nutné hledat v prostředí, kde se tito holubi vyskytují - urbánní, suburbánní, zemědělské prostředí. Kolonizace jejich střevního traktu rezistentními enterokoky může mít původ v kontaminovaných odpadcích, kterými se holubi přiživují nebo jimiž jsou cíleně přikrmováni, a ve fekálně znečištěné vodě kterou pijí. V posledních letech bylo zjištěno, že enterokoky jsou schopny rychle získávat rezistenci vůči antibiotikům. Tato schopnost dělá z enterokoků jakožto zástupců grampozitivních bakterií přímý indikátor výskytu antibiotické rezistence u bakterií kolonizujících střevo zvířat a člověka. Z celkového počtu 247 izolátů bylo identifikováno 143 enterokoků. Byla stanovena citlivost diskovou difuzní metodou. Celkem bylo testováno 5 druhů antibiotik: ampicilin (10μg), tetracyklin (30μ