Citlivost Mycoplasma hominis na antibiotika a přírodní látky - Vydržalová, Markéta (2010)
Cílem rigorózní práce bylo stanovení citlivosti Mycoplasma hominis na antibiotika a přírodní látky. Vyšetřili jsme 40 kmenů Mycoplasma hominis vykultivovaných z tampónových stěrů z krčku děložního žen. Minimální inhibiční koncentraci jsme zjišťovali zkumavkovou diluční metodou. Stanovili jsme minimální inhibiční koncentraci pro doxycyklin, ciprofloxacin, ofloxacin, linkomycin a erythromycin. Všechny kmeny byly rezistentní k erythromycinu (MIC90 2000 mg/l). Pouze jeden kmen vykazoval rezistenci k doxycyklinu (MIC≥8) a jeden k ofloxacinu (MIC≥8). Hodnota MIC90 ciprofloxacinu byla 2 mg/l, ofloxacinu 2 mg/l, linkomycinu 2 mg/l a doxycyklinu 0,5 mg/l. Z testovaných přírodních látek jsme zaznamenali nejnižší hodnotu MIC90 oleje z kůry skořicovníku cejlonského (500 mg/l). Naopak nejvyšší účinnou koncentraci jsme zjistili u anetholu MIC90 4000 mg/l. Hodnoty MIC90 karvakrolu byly 600 mg/l a eugenolu 1000 mg/l.