Dva nové druhy tasemnic (Cestoda: Anoplocephalidae) ze senegalských plazů (západní Afrika) - Mašová, Šárka, 1983- (2010)
Predložená rigorózní práce jako studie ve forme vyšlého clánku a manuskriptu pripraveného k odeslání do redakce predstavuje popis dvou nových druhu tasemnic rodu Oochoristica Lühe, 1898 z celedi Anoplocephalidae a podceledi Linstowiinae. Tyto nové druhy byly nalezeny ve strevech gekona Tarentola parvicarinata Joger, 1980 a chamelona Chamaeleo senegalensis Daudin, 1802 ve východním Senegalu v národním parku Niokolo Koba. V cláncích jsou popsány spolecné rysy, ale i rozdíly, kterými se nové druhy (O. beveridgei n. sp. a O. koubeki n. sp.) liší od ostatních druhu rodu Oochoristica. Hlavními determinacními znaky jsou pocet varlat, usporádání varlat, šírka a umístení cirrového vaku, tvar vajecníku, vitellaria a pomer délky ku šírce clánku