Mikrobiální nálezy při otitis externa psů - Mosio, Petra (2010)
Cílem této práce bylo zjištění výskytu mikroorganismů v zevním zvukovodu zdravých psů a psů s klinickými příznaky otitis externa, včetně stanovení citlivosti izolovaných kmenů na antimikrobiální léčiva. Ze zevního zvukovodu psů s otitis externa jsme nejčastěji vykultivovali Staphylococcus intermedius (52,1 %), Malassezia pachydermatis (33,6 %), Streptococcus canis (24,4 %), Proteus sp. (12,6 %) a Escherichia coli (8,4 %). Gentamicin byl účinný na většinu bakterií izolovaných ze zevního zvukovodu psů. Malassezia pachydermatis byla citlivá na většinu testovaných antimykotik.