Analysis of polynitroaromatic compounds using HPLC/MS/MS - Ungrádová, Ivana; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Energetické látky (výbušniny, střeliviny a pyrotechnika) jsou široce používané v civilní i armádní oblasti. Mnoho vysoce energetických sloučenin bylo připraveno a charakterizováno jako možné náhrady za výbušiny typu HMX, RDX nebo TATB, mimo jiné ONT, NONA, DODECA, TPT, HNBP, TENN a TACOT-Z, které jsou zahrnuty v této práci. Vzhledem k předpokládané toxicitě těchto sloučenin a jejich rostoucímu využití je nezbytné, abychom byli schopni identifikovat a stanovit tyto látky v environmentálních koncentracích. K tomuto účelu byla vyvinuta první metoda stanovení sedmi vybraných polynitrovaných aromatických látek pomocí HPLC/MS/MS. Tato práce popisuje vývoj metody a snaží se interpretovat získaná hmotnostní spektra.
Energetic substances (explosives, propellants and pyrotechnics) are widely used for civil as well as military applications. Number of high energetic compounds was prepared and characterized as potential compensation for explosives like HMX, RDX and/or TATB, among others ONT, NONA, DODECA, TPT, HNBP, TENN and TACOT-Z which are involved in this thesis. Considering supposed toxicity of these compounds and their increasing utilization, it is necessary to be able to identify and determine these substances at environmental concentrations. For this purpose, first method of determination of seven chosen polynitroaromatic compounds using HPLC/MS/MS was developed. This paper describes the development of this method and tries to interpret obtained mass spectra.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: hmotnostní spektrometrie; kapalinová chromatografie; výbušniny; explosives; liquid chromatography; mass spectrometry; mass spectroscopy; rigorózní práce; doctoral dissertations