Analysis of polynitroaromatic compounds using HPLC/MS/MS - Ungrádová, Ivana (2010)
Energetické látky (výbušniny, střeliviny a pyrotechnika) jsou široce používané v civilní i armádní oblasti. Mnoho vysoce energetických sloučenin bylo připraveno a charakterizováno jako možné náhrady za výbušiny typu HMX, RDX nebo TATB, mimo jiné ONT, NONA, DODECA, TPT, HNBP, TENN a TACOT-Z, které jsou zahrnuty v této práci. Vzhledem k předpokládané toxicitě těchto sloučenin a jejich rostoucímu využití je nezbytné, abychom byli schopni identifikovat a stanovit tyto látky v environmentálních koncentracích. K tomuto účelu byla vyvinuta první metoda stanovení sedmi vybraných polynitrovaných aromatických látek pomocí HPLC/MS/MS. Tato práce popisuje vývoj metody a snaží se interpretovat získaná hmotnostní spektra.