Aplikace vybraných klasifikačních metod v ekonomii - Sedlačík, Marek, 1975- (2010)
Rigorózní práce je zaměřena na využití faktorové analýzy, shlukové analýzy, korelační analýzy, klasifikačních stromů a ROC křivek v ekonomii. Cílem práce je stručně popsat vybrané metody klasifikace, ukázat jejich praktické použití a ověřit kvalitu klasifikace na dílčích ekonometrických problémech zemí EU. Podkladem pro analýzu jsou data socioekonomického charakteru získaná z databází Eurostatu a Světové banky