Biomarkery toxického působení sinic u vodních obratlovců a ptáků - Paskerová, Hana (2010)
Rigorózní práce se zabývá negativním působením sinic (cyanobakterií) a jejich toxinů na antioxidační a detoxikační systém vodních obratlovců a ptáků. Práce se skládá ze dvou propojených částí: přehled biomarkerů toxického působení sinic na vodní obratlovce a experimentální studie s modelovým organismem křepelkou japonskou. První část shrnuje současné poznatky o biomarkerech negativního působení sinic ( komplexní biomasy a čistých cyanotoxinů - microcystinů) u sladkovodních obratlovců se zaměřením na biomarkery detoxikace a oxidativního stresu. Mimo to se podrobně zaměřuje na obecné trendy změn těchto parametrů a faktory limitující jejich praktické využití. Druhou část tvoří experimentální studie negativních efektů působení sinic na ptáky v koexpozicích s dalšími stresory prostředí (olovo a patogenní mikroorganismy ve formě vakcíny). Konkrétně se jedná o studii změn parametrů detoxikace a oxidativního stresu u modelového organismu - křepelky japonské. Uspořádání testu s více stresory lé...