Na světle závislá magnetorecepce hmyzu - Válková, Tereza, 1982- (2010)
Předkládaná práce je souborem poznatků souvisejících s biologickou recepcí magnetického pole. Popisuje mechanizmy, které by mohly být základem tohoto "šestého smyslu", možné propojení magnetoreceptoru s nervovou soustavou i využití získaných informací. Zaměřuje se na aktuální trendy ve výzkumu magnetorecepce a klade důraz na studium hmyzu, který je v současnosti poněkud ve stínu výzkumu obratlovců, zejména ptáků. V neposlední řadě shrnuje výsledky Laboratoře neuroetologie a smyslové fyziologie hmyzu, které spolu se závěry dalších experimentů naznačují možnost, že magnetorecepce hmyzu je závislá na světle. Význam studia magnetorecepčního smyslu spočívá v objasňování dosud málo prozkoumané smyslové modality i v doplnění obecných biologických a biofyzikálních znalostí.